
 

 

 

 

 

 

UNOFFICIAL OPINION U2012-4 

 

 

 

Senator, District 47         November 29, 2012 

 

 

Re: Disposition of surplus proceeds from the sale of forfeited or abandoned weapons pursuant 

to O.C.G.A. § 17-5-52.1 should be made to the general fund of the political subdivision 

that disposed of such weapons.  

 

 

You have requested my opinion in regard to the disposition of funds generated by the sale of 

forfeited and abandoned firearms pursuant to O.C.G.A. §17-5-52.1.  You have specifically asked 

whether counties may retain any surplus funds remaining from such disposition of these 

weapons. 

 

O.C.G.A. § 17-5-52.1 provides as follows: 

 

(a) As used in this Code section, the terms "firearm" and "innocent owner" shall 

have the same meaning as set forth in Code Section 17-5-51. 

 

(b) Notwithstanding any other provision of law to the contrary and subject to the 

duty to return firearms to innocent owners pursuant to subsection (c) of Code 

Section 17-5-51 and this Code section, all firearms that are forfeited or abandoned 

to any law enforcement agency of this state or a political subdivision of this state, 

including the Department of Natural Resources, or that are otherwise acquired by 

the state or a political subdivision and are no longer needed, shall be disposed of 

as provided in this Code section. 

 

(c) Prior to the disposal of any firearm that has been forfeited or abandoned to the 

state or a political subdivision of the state, the political subdivision or state 

custodial agency with possession of the firearm shall use its best efforts to 

determine if the firearm has been lost by, stolen from, or otherwise illegally 

obtained from an innocent owner and, if so, shall return the firearm to its innocent 

owner in accordance with Code Section 17-5-51. 

 

(d) If an innocent owner of a firearm cannot be located or after proper notification 

he or she fails to pay for the return of his or her firearm, if the political 

subdivision is: 

 

(1) A municipal corporation, it shall dispose of its firearms as provided for 

in Code Section 36-37-6; provided, however, that municipal corporations 



 

shall not have the right to reject any and all bids or to cancel any proposed 

sale of such firearms, and all sales shall be to persons who are licensed as 

firearms collectors, dealers, importers, or manufacturers under the 

provisions of 18 U.S.C. Section 921, et seq., and Chapter 16 of Title 43 

and who are authorized to receive such firearms under the terms of such 

license. Any political subdivision which disposes of firearms shall use 

proceeds from the sale of a firearm as are necessary to cover the costs of 

administering this Code section, with any surplus to be transferred to the 

general fund of the political subdivision; or 

 

(2) Not a municipal corporation, the state custodial agency or the political 

subdivision shall dispose of its firearms by sale at public auction to 

persons who are licensed as firearms collectors, dealers, importers, or 

manufacturers under the provisions of 18 U.S.C. Section 921, et seq., and 

Chapter 16 of Title 43 and who are authorized to receive such firearms 

under the terms of such license. A state custodial agency shall retain only 

such proceeds as are necessary to cover the costs of administering this 

Code section, with any surplus to be transferred to the general fund of the 

state, provided that a state custodial agency may be reimbursed for any 

firearms formerly in use by the state custodial agency that are sold under 

this Code section. 

 

This Code section does not expressly provide that counties should retain funds generated by 

county sales of abandoned and forfeited weapons.  Nevertheless, given the overall scheme 

contemplated in this and the other sections of Article 3 of this Chapter, that appears to be the 

intent of the General Assembly. For example, O.C.G.A. § 17-5-52, the preceding Code section, 

provides that proceeds derived from sales of weapons used in the commission of a crime “shall 

be turned in to the treasury of the county or the municipal corporation that sold the weapon or 

device.”  The statute in question, O.C.G.A. § 17-5-52.1, provides for the transfer of surplus funds 

to the general fund of the municipal corporation when it disposes of a weapon and for transfer of 

such funds to the general fund of the state when a state custodial agency disposes of the weapon.  

See O.C.G.A. § 17-5-52.1(d).   

 

When interpreting statutes one “must look for the intent of the legislature and construe statutes to 

effectuate that intent.”  City of Roswell v. City of Atlanta, 261 Ga. 657 (1991).  Read in the 

overall context, it is reasonable to assume that the General Assembly intended for surplus 

proceeds from such weapon sales by counties to be transferred to the general treasury of the 

county, thus treating the disposition of proceeds similarly for cities, counties, and the State. 

Therefore, it is my unofficial opinion that surplus proceeds generated by a county in selling 

forfeited or abandoned firearms should be transferred to the general fund of the political 

subdivision that disposed of those firearms, which in this case would be the county.    
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Karla Brown Dolby 

Assistant Attorney General 


